Att slösa bort sin röst i EU-valet

I år är det val till både riksdagen och Europaparlamentet. Trots att jag hoppas att Alliansen vinner, helst med egen majoritet, då jag tror att de är ett mindre ont än vänstersocialistblocket och skulle bli glad om både Piratpartiet och Junilistan kommer in i EU-parlamentet vill jag ändå slå ett slag för att ”slösa bort sin röst” och rösta på Liberala partiet i båda valen.

Vi kan börja med Europaparlamentsvalet. Det finns goda argument för åtminstone två eller tre partier. Piratpartiet har blockat en hel del dumheter i EU och har antagligen gjort mer gott där än något annat svenskt parti under den senaste mandatperioden. Som enfrågeparti har de helt enkelt skött sig utmärkt. Junilistan har också gett plats åt en del relativt vettiga kandidater. En skaplig sammanfattning finns här.

Vidare ställer Hanna Wagenius upp för Centern. Jag hade nöjet att gå en termin på juristprogrammet i Uppsala med henne och förutom att vara rejält skärpt har hon vettiga åsikter om det mesta och hon är en av få någorlunda framstående svenska politiker som jag respekterar. Hon är även uppväxt på landet, vilket kanske i någon mån kan väga upp Centern verkar gett upp alla planer på att vara ett landsbygdsparti.

Problemet med alla dessa alternativ är att de inte är genomgående liberala. Centerns lista toppas av en herre vid namn Kent Johansson som om man får tro hans personsida mest verkar vilja pyssla med klimatmål och avfallshantering. Varför i hela världen EU ska bestämma över vår avfallshantering kan jag då rakt inte förstå och om ens viktigaste fråga är att EU ska införa ännu fler miljöregler och utsläppsmål så är det rimligen lika bra att rösta på miljöpartiet direkt. Två på listan verkar vara en Kristina Yngwe som av allt att döma är en ganska vettig ung dam med en bakgrund inom LRF, men är det verkligen rätt att köra ännu mer jordbruksfrågor inom EU?

Två och trea på listan är Fredrik Federley och ovan nämnda Hanna Wagenius. Båda två vore säkert bra val, men det finns inget som tyder på att Centern skulle öka sin röstandel så att de ens får tre eller fyra mandat. En röst på centern är alltså en röst på hårdare klimatmål inom EU.

Högst på junilistans lista står, om jag inte missuppfattas deras hemsida, en Jörgen Appelgren som i sin presentation framstår som sympatisk och med sunda åsikter om maktdelning mellan EU och Riksdagen. Han har varit chefsekonom på Nordea och producerat en del texter för olika tankesmedjor. Jag tycker rent allmänt att han antagligen skulle vara ett bra val som EU-parlamentariker. Problemet är bara att partiet han representerar är tvärpolitiskt. De vill i och för sig begränsa EU och öka decentraliseringen, vilket är bra. Å andra sidan ska man då komma ihåg att partiet fram till för några år sedan hade en kommunist med bakgrund inom både SSU, VPK och socialdemokraterna som partiledare. Så kan det gå när man är tvärpolitisk. Som enfrågeparti uppskattar jag dem, men då det i EU-parlamentet faktiskt fattas beslut om i princip allt mellan himmel och jord är jag inte helt såld. Trots det skulle jag antagligen ge det här partiet min röst om inte Liberala partiet fanns.

Jag har också all respekt för Piratpartiet. Så vitt jag kan förstå det så har, som framgår ovan, PP stått för mer bra saker i EU-parlamentet än representanter för något annat parti. Problemet är dock detsamma som för Junilistan, PP har i och för sig en massa bra idéer men är inte i grunden ett liberalt parti. Den lilla kontakten jag har haft med representanter för partiet har gett mig intrycket att de är mycket trevliga och i grund och botten vettiga människor, men när det handlar om frågor utanför deras målområde finns det ingen som helst garanti för att de har en liberal inställning.

Om jag förstår opinionsmätningarna rätt så är chansen att PP eller junilistan kommer in i Europaparlamentet ganska låga och även Centern riskerar att åka ut. Som jag ser det hade det bästa varit om alla EU-kritiska partier gått ihop och gjort en gemensam lista för att garantera att vi skulle få åtminstone några platser i parlamentet. När vi i Liberala partiet frågat runt har vi dock inte fått något positivt gensvar.

Liberala Partiet är Sveriges enda klassiskt liberala parti med allt det innebär. Vi vill drastiskt sänka skattetrycket, införa platt skatt och ta bort bidragen till de politiska partierna. Vi vill ta bort diskrimineringslagstiftningen, avskaffa LAS och avskaffa nuvarande välfärdsstat. Vi vill ta bort allt statligt bistånd, ta bort allt offentligt kulturstöd och avskaffa morallagstiftning. Vi är även öppna med att vi vill att Sverige lämnar EU så fort som möjligt. Kort sagt; Vi vill göra Sverige firare. Inget annat parti kan säga allt detta. Med tanke på att valdeltagandet ofta är ganska lågt i EU-val betyder varje röst lite mer. Om tillräckligt många av Sveriges liberaler faktiskt lägger sin röst på Liberala partiet kommer vi att göra vårt bästa valresultat någonsin vilket vore en fantastisk uppladdning inför riksdagsvalet. Visa de etablerade partierna att du inte är nöjd med dem, rösta på Liberala partiet.

Annonser

3 thoughts on “Att slösa bort sin röst i EU-valet

  1. Ping: Oddsen i EU-valet | Ambjörn Hedblom

  2. Äh, nu har jag suttit och tryckt på den här kommentaren alldeles för länge.
    Jag tycker att man kan rösta på mig ändå om man tycker att jag har bra politik! Dels tror jag att Fredricks krysskampanj kommer att ge honom en rejäl chans att knipa den plats vi har idag, vilket gör att det som det egentligen blir kamp om är en eventuell andra plats i parlamentet som jag väldigt gärna vill ha en chans att ta, och dels är det så att partier spelar mindre roll i EP än i riksdagen, vilket gör kandidaten ännu mer viktig.
    (Dessutom tror jag faktiskt att miljöfrågor är något som behöver tas på en internationell nivå och att MP inte är rätt parti att driva dem där – men nu kanske jag gjorde mig ovalbar. Äh. Skit samma.)

  3. Ping: Centerns EU-lista – Mindre uppdatering | Ambjörn Hedblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s