Det här med invandring

Jag var alltid något av ett fan av Hans Palmstiernas blogg och tenderar till att läsa hans inlägg på mises.se när jag råkar se dem. Han skrev senast om invandring och mer specifikt liberalers syn på den. Den centrala tesen i det han skriver kan nog sägas vara följande:

“Det är populärt, särskilt bland social-liberala, att hävda att man kan förtrycka någon genom att inte göra något överhuvudtaget. Vad gäller specifikt invandringspolitiken så anses det vara en kränkning av 6 miljarder människors rättigheter att de inte har rätt till svenska social-bidrag. Vi håller inte med. Vi skulle aldrig någonsin få för oss att säga att folk från andra länder inte får slå sig ned inom Sveriges gränser. Men vi kommer likaledes aldrig någonsin stödja en politik som leder till att mer av skatteslavarnas pengar skall betalas ut för att antalet välfärdskonsumenter ökar. “

Det där kan vara rimligt. Är man, vilket liberaler är, emot idén att staten snarare än civilsamhället i allmänhet ska ansvara för att ta hand om utsatta människor och hjälpa medmänniskor i svåra situationer är det också rimligt att anse att välfärdsstaten ska omfatta så få människor som möjligt. Samtidigt är detta i sig inte ett tillräckligt argument för att stänga gränser. Det finns helt enkelt inga goda skäl att inte låta människor kommer till Sverige om de vill komma hit och leva fredliga liv där de försörjer sig själva och på många sätt bidrar till att göra landet bättre. Utifrån detta finns det ett par saker som kan konstateras.

1. Alla människor som vill komma hit och kan försörja sig själva på laglig väg bör få göra det.
2. Alla människor som vill komma hit och kan bli försörjda av sin familj eller vänner bör också få göra det.
3. Det måste finnas en spärr som gör att människor inte kan komma hit och göra sådana val att de blir en belastning på välfärdsstaten snarare än en tillgång,

Detta betyder inledningsvis att alla former av arbetskraftsinvandring bör tillåtas rakt av, att människor som vill ha hit anhöriga och kan visa att de, utan statligt bidrag eller stöd, kan försörja dessa bör få göra det samt att vårt system för flyktingmottagning måste göras om från grunden.

I den mån vi ska ha flyktingmottagning, vilket det går att argumentera lite åt båda håll för, måste den grundläggande idén vara att alla som kommer hit och vill stanna kvar i Sverige inom en rätt kort tid, någon eller några månader, ska skaffa sig försörjning som inte är primärt bidragsbaserat. Främst arbete eller möjligen någon meningsfull utbildning. Svenska för invandrare skulle i fallen av att någon vill utbilda sig göras om till ett studieförberedande basår.

Många flyktingar kommer dock att ha stora svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden under nuvarande omständigheter. Detta löses bäst genom att avskaffa lagen om anställningsskydd, ta bort fackens juridiska privilegier och jämställa dessa med vilken intresseorganisation som helst och därmed se till att det blir lättare för företag att anställa och avskeda personal.

Det bör inte vara några problem att flytta till Sverige. Det ska däremot inte gå att komma hit med planen att leva på statliga bidrag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s