Varför kallar sig Folkpartiet liberaler? – Del 1

Vad är socialliberalism för en folkpartist?

Folkpartiet slänger sig med att kalla sig liberaler. Mer exakt vill de kalla sig ”Socialliberaler”. De skriver:

”Socialliberalism är en åsiktsriktning inom liberalismen som starkare betonar det allmännas ansvar för de svagaste och sämst ställda. I den klassiska liberalismens tankevärld inskränks statens roll till att uppehålla statsmakten och garantera den fria marknadens funktionsmöjligheter.”

Under ”Liberal ideologi” tar de upp ett par liberala tänkare. Herbert Spencer får sig en känga för ”hans extrema laissez-faire-liberalism”, John Stuart Mill nämns utan att det egentligen står något om att han var något större fan av omfördelning och ganska neutrala avsnitt finns om Friedman och Nozick. Den enda personen som omskrivs som en försvarare av välfärdsstaten eller dylikt är John Rawls. Med utgångspunkt i detta vill jag gärna ta en titt på vad Rawls menar med ”rättvisa”, och om folkpartiet verkar leva upp till det.

Rawls syn på politiks rättvisa kan summeras i två principer. Jag tänker gå igenom den första idag, och ta en titt på den andra principen vid ett senare tillfälle.

First Principle: Each person has the same indefeasible claim to a fully adequate scheme of equal basic liberties, which scheme is compatible with the same scheme of liberties for all;

Second Principle: Social and economic inequalities are to satisfy two conditions:

 1. They are to be attached to offices and positions open to all under conditions of fair equality of opportunity;
 2. They are to be to the greatest benefit of the least-advantaged members of society (the difference principle).

Alltså, alla människor ska ha samma grundläggande friheter, och dessutom så omfattande rättigheter som är kompatibla med att alla människor har dem. Därutöver ska meritokrati gälla, oavsett ekonomisk bakgrund ska du (givet samma driv och begåvning) ha samma möjlighet att få ett jobb. Slutligen ska ojämlikhet endast accepteras om den leder till bästa möjliga resultat för de mest utsatta i samhället.

Folkpartiet uttrycker det hela i sitt partiprogram som att: ”Det socialliberala uppdraget är att förbättra varje individs livschanser genom att utjämna de förutsättningar som befinner sig bortom den enskildes kontroll. Politiken ska prioritera att öka friheten för dem som har minst frihet. ”

Morallagstiftning

Det tycks mig som att den första principen, om att alla ska ha så omfattande friheter som möjligt, direkt diskvalificerar alla typer av morallagstiftning från en liberal agenda. Någons rätt till sin egen kropp i form av att ta droger, någons rätt till fri association i form av handel med sexuella tjänster eller någons rätt till yttrandefrihet i form av att stå och gorma dumheter som i nuläget utgör hets mot folkgrupp kränker inte någon annans rättigheter och bör rimligen skyddade av denna princip. Har alla dessa okränkbara rättigheter borde det ju inte vara särskilt svårt, right? Right?

Vad tycker då folkpartiet om morallagstiftning?

Prostitution: ”Prostitution kan aldrig accepteras i vårt samhälle. Människor som prostituerar sig måste få hjälp till vård. Den som köper sex av en annan människa ska straffas.”

Dödshjälp: ”Inte tillåta aktiv dödshjälp.”

Narkotika: ”Vi kan aldrig acceptera något annat än ett narkotikafritt samhälle.”

(mina fetmarkeringar)

Hets mot folkgrupp: Jag hittar personligen inget krav på att lagen ska avskaffas med deras sökfunktion, men någon kanske kan hjälpa mig?

Så på Rawls första princip får folkpartiet klart underkänt utan mycket till halmstrå att gripa efter när det kommer till att stå upp för individers friheter. Eller ja, någonstans finns säkert sagda halmstrå, men jag hittar det då inte.

Nästa gång jag orkar ta en titt på partiets hemsida tänker jag undersöka den andra principen. Den handlar om fördelningen av resurser i ett samhället och riskerar att bli längre. Glada nyheter för folkpartister, ni kan inte göra mycket sämre ifrån er.

 

Annonser

One thought on “Varför kallar sig Folkpartiet liberaler? – Del 1

 1. Ja Folkpartiet angående morallagstiftning krockar på en hel del områden med frihetsprincipen: Som du nämner sexköpslagen ( även om partiet var emot innan den genomfördes ), rätt till aktiv dödshjälp,droger, systembolagets monopol som verkar ligga i partiets ” frikyrksliberala ” rötter samt att partiet också var med och röstade för tidelagsförbud nyligen.

  När det gäller Hets mot folkgrupp så är jag nästan säker på att partiet faktiskt är emot den lagen: Jag hittar inte heller någonting skrivet i deras partiprogram om saken: Förmodligen vågar de inte ha det för att SD nästan tycker likadant: Jag vet att det stod i deras program för några år sedan: För om det är någonting Folkpartiet ” Liberalerna ” trots allt alltid varit bra på är just att stå upp för yttrandefriheten, pressfriheten både i Sverige, Europa och Världen även när det blåst starka motvindar.

  Sen finns det ju förstås partirötter i partiet, ungdoms och studenförbundet som motsätter sig många av de morallagarna. Men tyvärr så är partiet väldigt slutet så dem betraktas som icke önskvärda.

  Ja hur partiet ser på andra principen kommenterar jag sen när jag ser det. Har en hel del och säga där.

  Har du planerat någon del 3 där rättsäkerhet, övervakning, brott och straff kommer med ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s