Yttrandefrihet och dumheter

Jag tror på yttrandefrihet. Jag tror till och med på en yttrandefrihet som är mycket mer omfattande än den vi har idag. Jag vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp, jag tycker att det är åtminstone vagt löjligt att vi har en lagparagraf emot ”förolämpning” och förtalsparagrafen borde antagligen vara mindre omfattande. Som så ofta när det kommer till friheter måste man dock komma ihåg att handlande ger konsekvenser. I fallet med rätten att yttra sig så består detta i att människor, i händelse av att du säger något tillräckligt korkat, kommer att tycka att du är ett pucko och anpassa sig därefter. Ett klockrent exempel på denna typ av fenomen är att festivalen Peace & Love bestämt sig för att dumpa ”Kartellen”. Skälet till detta uppges i artikeln vara följande:

”Vi på Peace & Love har ett starkt ställningstagande mot våld och är partipolitiskt obundna. Våra grundvärderingar bygger på att vi tillsammans kan skapa en värld av jämlikhet, mångfald och förståelse. I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen, säger Susan Törne vice ordförande i Peace & Love Foundation enligt ett pressmeddelande.”

Vad bandet upplever är alltså att människor som gillar ”jämlikhet, mångfald och förståelse” samt tar ställning emot våld inte vill ha att göra med människor som, om jag fattat det hela rätt, förespråkat tortyr av en partiledare, ställt sig bakom Revolutionära fronten och tydligen i största allmänhet varit struliga.

När denna nyhet i natt delades via Klassiskt liberala partiets facebooksida ställde sig nästan alla positivt till det hela, men ett litet fåtal fick för sig att detta skulle vara en inskränkning av yttrandefriheten. Någon annan snubben (antagligen en ”artist”?) verkar också ha fått lite rubriker för samma idé. Jag känner därför att jag med ett pedagogiskt exempel bör förklara vad yttrandefrihet är.

Om en person ställer sig på  ett torg och säger en massa dumheter får inte staten gå in och tysta honom på grund av innehållet i hans predikan. Det vore, i de flesta fall, en inskränkning av yttrandefriheten. [1] Om en annan person hör dessa dumheter och därmed och inte vill ha med den första personen att göra och därmed slutar göra affärer med honom är det dock inte en inskränkning av yttrandefriheten. Du har nämligen en rätt att säga vad du vill, men du har ingen rätt att andra privatpersoner eller företag ska hålla med, orka lyssna på dig eller fortsätta tycka om dig när du säger en massa dumheter.

Jag hoppas att detta kan bli början på en trend där människor som faktiskt tror på det här med demokrati, mänskliga rättigheter och allmän trevlighet faktiskt börjar ta avstånd från grupperingar som förespråkar politiskt våld.

 

[1] Stipulerat att volymen är sådan att den inte är skadlig för boende i närheten och att ingen ordningsstadga hindrar att han står just där och säger sagda dumheter. I vissa fall tror jag att det borde vara ok att flytta honom en liten bit och låta honom fortsätta där han inte stör trafiken eller dylikt, men i så fall inte på grund av innehållet i det han säger utan snarare omständigheterna runtomkring än innehållet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s