UKIP, Nigel Farage och SD

Under en tid har det varit lite liv om att SD har gått med i samma EU-parlamentsgrupp som UKIP. Jag är ett stort fan av UKIP:s ledare Nigel Farage och anser att hans självbiografi är något av det bästa jag läst på flera år. Det betyder inte att jag står bakom allt han gör. Hans uttalande om människor från Rumänien var både klumpigt och rätt korkat, och jag tror att han, precis som vår egen Göran Persson gjorde för ett tiotal år sedan, överdriver farorna med så kallad ”social turism”. Det finns naturligtvis en risk för sådant, och i de fall sådan inträffar är det faktiskt förjävligt, men jag tror inte att det är så utbrett som Farage hävdar, Persson hävdade och SD antagligen tror. Har någon statistik på motsatsen, att EU-medborgare flyttar till andra länder för att leva på bidrag, så visa mig gärna.

I svensk media har det gjorts en stor poäng av att SD har gått med i samma grupp som UKIP. Jag tycker personligen att SD i princip är sossar med sverigeflaggor och ett och annat järnrör, vilket i och för sig är störigt, men kanske inte tillräckligt för att misstänkliggöra den största positiva kraften i EU-parlamentet, det vill säga UKIP. S och SD har redan samma invandringspolitik, vill båda värna välfärdsstaten och är rejält konservativa när det kommer till frågor kring social frihet. Min teori om varför det finns en del partier med på många sätt lite tveksamma agendor i en del partigrupper är helt enkelt att dessa grupper skapats enligt Kajsa Warg-metoden, man tager vad man haver. Vill du hitta stora partier som är EU-kritiska och inte är rejält långt ut till vänster blir det helt enkelt en blandning av rejäla liberaler och en och annan nationalist. Låt oss ta en titt på vad ”Europe of Freedom and Democracy”-gruppen består av:

1. Ett libertarianskt parti vid från Tjeckien, med namnet Free Citizens’ Party.

2. En fransk tant vid namn Joëlle Bergeron som blev utslängd från ett nationalistiskt franskt parti eftersom hon ville ge invandrare bättre möjligheter till att rösta i franska val.

3. Italiens ”Five Star Movement”. Jag har inte förstått riktigt vad det är för grupp, men på wikipedia kan man läsa följande: ”The ”five stars” are a reference to five key issues: public water, sustainable transport, sustainable development, connectivity, and environmentalism.” Som jag fattar det bildades hela rörelsen som en reaktion emot politisk korruption och dylikt, varför det är naturligt att de är hårda EU-kritiker.

4. ”Union of Greens and Farmers” från Lettland. Så vitt jag förstår är det någon slags blandning av miljöpartiet och gamla bondeförbundet.

5. ”Order and Justice”, tidigare  Liberal Democratic Party, som av beskriver sig själva som ett vänsterpart men verkar anses vara ett högerparti. Jag har aldrig hört talas om dem, men de verkar ha samarbetat med landets socialdemokrater så de borde åtminstone inte vara rena högerextremister.

6. Sverigedemokraterna

7. UKIP

Med andra ord handlar det om en salig blandning, där ett par partier har en nationalistisk dragning. Låt oss då istället titta på vad andra grupper i parlamentet innehåller för slags partier. Vänsterpartiet tillhör gruppen ”European United Left–Nordic Green Left”. Såhär står det på gruppens hemsida angående gruppens historia:

”For many years the various parties of the alternative left worked together in the same group in the European Parliament: the Communist and Allies Group.In 1989, four parties, the Italian CP; the United Left of Spain, the SPP of Denmark and Synaspismos of Greece decided to form a Group called the Gauche Unitaire Européenne (GUE). (Its English name was European Unitarian Left, subsequently changed in 1992 to European United Left.)

The remaining parties, PCF of France, PCP of Portugal, KKE of Greece were joined by one MEP from Workers’ Party of Ireland to form the Coalition des Gauches / Left Unity Group.

In early 1993, the Italian CP, renamed the PDS, who had already joined the Socialist International in 1991, moved from GUE to join the Socialist Group in the European Parliament.

After the European Elections of June 1994, a process of gathering together all the forces of the non-social democratic left then began. This alliance, enlarged to include other parties, was established as a political group at the beginning of the fourth parliamentary term, under the name Confederal Group of the European United Left (GUE). The member parties were: United Left of Spain; the Communist Party of France; Communist Refoundation of Italy; the Communist Party of Portugal; the Communist Party of Greece; and Synaspismos of Greece.”

Det är alltså en grupp bildad av mestadels kommunister. Kollar man på nuvarande uppställning medlemmar så sportar åtminstone två av dem helt öppet hammaren och skäran… Bland de partier som listas på wiki som medlemmar finns bland annat ett kommunistparti från Cypern (dock ej fullvärdiga medlemmar om jag fattar saken rätt), Tjeckiens kommunistparti, ett gäng andra kommunistpartier av olika slag och Sinn Féin. Gruppens största parti verkar vara SYRIZA, som enligt wikipedia för ett tiotal år sedan grundades av ”a broad array of groups (thirteen in total) and independent politicians, including democratic socialists and green left groups, as well as Maoist, Trotskyist, and eurocommunist organisations.” Personligen tycker jag att detta slå SD i extremistpoäng med hästlängder.

Miljöpartiet sitter i den gröna gruppen, bland annat med ”Initiative for Catalonia Greens” som enligt wikipedia vill ”fasa ut kapitalismen”. KD och M sitter i gruppen ”European People’s Party” med ungerska Fidesz, Berlusconi’s italienska Forza Italia och åtminstone något eller några partier med nationalistiska dragningar.

Min åsikt i det hela är nog att eftersom grupptillhörighet i parlamentet ger ett gäng fördelar så har det kanske bildats fler allianser än vad som skulle uppstå på naturlig väg. Jag är därför rätt säker på att det, givet orken att sitta och gräva en eftermiddag, går att hitta en hel massa tveksamheter i varenda parlamentsgrupp. Jag tror inte heller att UKIP:s grupp är ens i närheten av den värsta när det kommer till att ha suspekta medlemmar.

Slutligen vill jag nämna att jag verkligen önskar att vi lämnar EU så fort som möjligt, och även om jag, som jag tidigare slog fast, inte har mycket till övers för Sverigedemokrater i övrigt så önskar jag både dem och diverse vänsterkrafter lycka till med arbetet att få Sverige ut ur EU. Ett politiskt förslag ska nämligen inte bedömas utifrån vem som lade det, utan utifrån hur bra det är. Även (åtminstone en del) blinda hönor hittar frön.

Eftersom detta inlägg även berör EU vill jag för övrigt inkludera detta videoklipp:

 

Annonser

2 thoughts on “UKIP, Nigel Farage och SD

 1. Nigel Farage har en del poänger anser jag. Men är inte direkt någon favorit. Ja SD är ungefär som Socialdemokraterna var på 1960 talet plus en del likheter med KD:s värdekonservatism. Men skulle nog säga att Socialdemokraterna är mer liberala än SD kring invandringspolitik just nu även om partiet kanske igentligen inte vill det, speciellt när de kommer till arbetskraftsinvandring. Däremot så finns det ju nazistiska krafter i SD:s förflutna men å andra sidan så fanns det sådana krafter i Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, KD och Vänsterpartiet också. Möjligtvis bara MP och Folkpartiet som klarar sig undan en historisk nazistämpel av de etablerade partierna.

  Men återigen till gruppen som de hamnade i. Det verkar vara en väldigt röra av olika ideologier och åsikter. Är den gemensamma nämnaren EU kritiken möjligtvis ?

  Intressant att renodlat liberalt parti som Free Citizens Party har tagit plats i parlamentet. Hittar inte så mycket info om partiet, men verkar bara varit aktivt i fem år. Hur är det dom har lyckats som Klassiska Liberala partiet inte har ? Har ni något samarbete med dom ?

  Javisst finns det övriga grupper i parlamentet med otäcka värderingar. Speciellt alla kommunistpartierna som inte får någon uppmärksamhet alls men även Fidesz i Ungern som infört väldigt odemokratiska lagar och dem ska KD och M sitta i samma grupp som. Sen finns ju förstås riktiga nazister.

  Nu vill jag iofs inte gå ur EU hux flux men däremot göra om unionen i grunden som och att den ska jobba för att underlätta handeln och mer samarbete kring brottslighet med riktiga brottsoffer. Men håller med om att man igentligen borde strunta fullständigt var vissa åsikter kommer från utan bara kolla hur bra förslaget är rent objektivt.

  • Ja, jag är rätt säker på att det är EU-kritiken. Det där tjeckiska partiet hörde av sig till oss om att samarbeta via lite informella kanaler och vi är öppna för det så det har lovat att höra av sig med mer specifika förslag. Får se vad det blir, hoppas på att det kan bli något riktigt skoj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s