Feministiskt initiativ presenterar sitt ekonomiska program

Feministiskt initiativ presenterar sitt ekonomiska program och de vill kort sagt höja skattkvoten med 3 procentenheter från 44 till 47 procent. Detta är alltså en faktisk höjning av skatterna med i genomsnitt strax under sju procent.  Skattebetalarna har tidigare räknat på vad några av Fis förslag kostar och kommit fram till att en sänkning till 30 timmars arbetstid skulle kosta ungefär 252 miljarder kronor på lång sikt. Enligt samma artikel räknar konjunkturinstitutet på att det istället skulle kosta 280 miljarder. Därutöver har de en rad andra dyra förslag, men låt oss börja här.  Statens skatteinkomster är ungefär 811 miljarder om året, varför en höjning av skatterna på sju procent, oräknat det faktum att högre skatt kan leder till minskat incitament att arbeta, skulle leda till ökade skatteinkomster på ungefär 57 miljarder om året. Om detta kombineras med att folk arbetar, och därmed tjänar, mindre blir ökningen förstås inte lika hög. Om någon har lust att göra en mer vetenskaplig uträkning så får ni gärna höra av er med den så publicerar jag det hela.

Börjar Fi istället med sitt första steg, minskning av arbetstiden till 37,5 timmar i veckan, kostar detta bara 45 miljarder kronor per år i minskade skatteintäkter varför det första året faktiskt framstår som skaplig finansierat så länge de skjuter upp sin idéer om fri förskola och fri kollektivtrafik.

Om ökningstakten på skatterna ska vara 3 procentenheter om året skulle vi ha 100% skattesats inom 19 år och om vi istället ökar den med sju procent om året duger det istället med 3-4 mandatperioder. Får Fi fortsätta i samma takt har vi alltså full kommunism innan Schyman kolar av om hon tar hand om hälsan och inte har otur med sjukdomar.

Är det verkligen det vi vill ha?

Annonser

2 thoughts on “Feministiskt initiativ presenterar sitt ekonomiska program

  1. Sverige skulle hamna i statsbankrutt. Sen kan man ju tillägga alla normkritiska myndigheter som dem vill ha som kostar en del.

  2. Ping: Rödgrönrosa röra? | Ambjörn Hedblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s