Landsbygden måste få leva

På den senare tiden har jag stört mig mer än vanligt på den så kallade miljörörelsen. Jag älskar naturen och givet en definition som exkluderar parker i våra storstäder och skansen har jag antagligen spenderat mer tid i naturen än 90% av de som hävdar tillhörighet i miljöpartiet och de flesta andra motsvarande organisationer. Jag har växt upp med jakt och fiske, plockat svamp och satt ut saltstenar. Detta är naturligtvis ingenting emot de flesta som faktiskt bor ute i naturen, men betydligt mer än vad de flesta miljöpartister i Stockholm kan skryta med.

Människor sitter i Stockholm och Bryssel och bestämmer hur människor ute på landet ska leva, utan att ha någon som helst uppfattning om hur det faktiskt är att leva på landet. Ingen människa som sett vad våra rovdjur kan ta sig till med sina byten, jakthundar och boskap kan kalla sig djurvän och samtidigt vara emot effektiv skyddsjakt för att försvara tamdjur. Ingen människa som är emot djurplågeri kan hävda att det är värre för ett djur att bli skjutet av en jägare än dödad av en varg eller ett lodjur. Kom inte och hävda att det är ”naturligt” när en varg sakta sliter ett lidande byte i stycken men onaturligt när en jägare skjuter detsamma. Människan har jagat i tusentalsår, det är inte mindre naturligt än att björnar eller järvar gör det. Ibland hävdas det att rovdjur bara dödar vad de äter och att de är effektiva mördare som inte orsakar onödigt lidande. Detta är naturligtvis kvalificerat trams. Senast för några dagar sedan fick vi bra exempel på det. Visa mig den varg som käkar ett ganska högt tvåsiffrigt antal får innan de börjar ruttna och förklara dessutom gärna hur sjutton det inte är onödigt lidande och enorma nivåer av stress som den där fårflocken utsatts för. Vill man inte att djur ska lida, ja då är det första man ska göra att införa en rejäl och omfattande skyddsjakt på varg.

Samma nivå av totalt avsaknad av verklighetsförankring finns i frågorna kring drivmedel. Det är klart att du som bor i Stockholm och tar tunnelbanan till jobbet inte bryr dig särskilt mycket om skatten på bensin och diesel, men om du bor någonstans där det faktiskt är ett gäng mil till jobbet och kanske också några mil till närmaste affär är det faktiskt viktigt. Det är i och för sig tråkigt om det sker klimatförändringar, men ingen vettig människa kan hävda att den minimala bråkdel av klimatgaserna som Sverige släpper ut på något slags meningsfullt sätt påverkar klimatet. Att däremot göra det omöjligt att bo på landet genom höga bensinpriser och en galen rovsdjurspolitik påverkar i högsta grad våra visioner om en levande landsbygd. Rådande politik får det att verka som att både centern och miljöpartiet har som mål att avfolka hela Norrland och stora delar av Mellansverige och av dessa göra någon form av jättelik naturpark dit stockholmare kan åka på semester.

Synen på bränsleskatter, skyddsjakt och mycket annat måste ses över rejält om vår landsbygd ska ha några möjligheter att frodas. Fast det kanske inte riksdagspolitikerna i Stockholm bry sig om? Jag är helt säker på att politrukerna i Bryssel inte gör det. I slutändan handlar det dock om att alla människor ska få leva var de vill och ha rätt att försvara sin egendom, sina djur och i värsta fall sina familjer.

Jag vill därför att skatterna på drivmedel ska normaliseras, att skyddsjakten på varg ska utökas markant och att det allmänna ska sluta sätta Sveriges mer eller mindre obefintliga påverkan på klimatet framför livskvalitén på landsbygden.

Annonser

2 thoughts on “Landsbygden måste få leva

  1. Jag är också lite tveksam till om vi alls påpekar, men jag är inte påläst nog att hävda det kategoriskt. Däremot krävs det inte särskilt mycket sunt förnuft för att lista ut om att IPCC är skapligt säkra på att människor påverkar i någon grad så är det rätt galet att hävda att Sverige, som står för en bråkdel av utsläppen i världen, skulle påverka klimatet och vi höjer eller sänker våra utsläpp med 20-30%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s