Vad Afrosvenskarnas riksförbund säger om det svenska samhället

Afrtosvenskarnas riksförbund är en fascinerande organisation. Nu senast har de polisanmält ett konditori i Älvkarleby för att de sålt ”chokladbollar” under etiketten ”Gammeldags fördomsfri chockladboll”. Tidigare har de bland annat polisanmält Pride-festivalen, ett annat konditori och Tintin i Kongo. Vidare har de varit ute och kritiserat teaterpjäser och krävt kulturministerns avgång när hon skar upp en tårta. Kollar man Wikipedia ska de även ha varit inblandad i någon form av skandal när de fick bidrag för medlemmar som eventuellt inte fanns.

Det vore lätt att göra sig rolig över det här. Jag misstänker att det finns någon välformulerad sarkasm om I-landsproblem som skulle kunna slängas in. Något om att de inte fattat att termen ”Negerbollar” knappast används annat som ett ord på en bakelse, även om de flesta nu övergått till att kalla den chokladboll. Kanske till och med något om att de borde ta och sätta saker i sitt sammanhang innan de ger sig på Tintin och inte vara så lättkränkta. Det vore dock den enkla vägen ut och det är för övrigt fullt inom deras rätt att börja bråka om lite vad de vill, oavsett om det verkar motiverat, vi lever trots allt i ett fritt samhälle.

Som jag ser det finns det istället två saker att reflektera över när det kommer till alla dessa uttalanden. Det första är att lagen om hets mot folkgrupper är löjlig, men det visste vi redan. Det andra är att, om det nu är så att den värsta rasismen mot svarta i samhället, den som är värd att ta upp, består av negerbollar och Tintin, då får vi nog säga att Sverige har kommit oerhört långt i vårt arbete mot främlingsfientlighet och är ett land vi kan vara stolta över att bo i, oavsett om vi är svarta eller vita.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s