Abort, sexköpslagar och dubbel straffbarhet

Idag sker en stor protest mot Irlands abortlagstiftning. Jag håller med i sak om att deras lagstiftning är hemsk och att det är fruktansvärt att tvinga någon, till och med med risk för dennes liv, att slutföra en oönskad graviditet. Innan jag tar upp den riktiga frågan här vill jag bara nämna att jag egentligen inte vill diskutera abortlagstiftning i sig, utan hänvisar till Judith Jarvis Thomsons klassiker ”A Defense for Abortion” som jag i stort sympatiserar med.

Vad jag däremot vill passa på att skriva om är det otyg som utgörs av överstatlig lagstiftning, ofta inom EU, och förslagen, från bland annat C-kvinnorna, om att frångå de vanliga principerna om hur våra lagar fungerar och ta bort kraven på dubbel straffbarhet när det kommer till sexköp. Kravet på dubbel straffbarhet innebär att svensk domstol kan döma för ett brott begått utomlands endast om handlingen är kriminaliserad även där.

Anledningen till att Irlands regler får uppmärksamhet nu är nämligen att det inte går att kringgå idiotin genom att åka utomlands. Såhär skriver RFSL:

”Kvinnan, en nyanländ invandrare i tonåren, hade blivit brutalt våldtagen i sitt hemland och vid ankomst till Irland upptäckt att hon blivit gravid till följd. Hon uppsökte genast läkare för att ansöka om abort. Hon var då i vecka 8. Trots att läkare och psykiatriker ansåg att hon riskerade att ta sitt liv om hon skulle fullfölja graviditeten – ett av kraven för att få rätt till abort – så nekades hon abort. Vad som istället följde var 17 veckor av väntan.

På grund av hennes immigrantstatus hade hon inte heller möjlighet att resa till Storbritannien, så som tusentals irländska kvinnor gör varje år för att göra abort. Hennes bristande språkkunskaper, att hon var ung och nyanländ var gjorde det svårt för henne att söka andra vägar för att avbryta den oönskade graviditeten. Under den 17 veckor långa väntetiden försökte kvinnan ta livet av sig och när hon sedan påbörjade en hungerstrejk beslutade man att tvångsmata henne. Sedan togs beslut att i vecka 25 utföra kejsarsnitt – mot kvinnans vilja – då en fortsatt hungerstrejk ansågs riskera fostrets liv.”

Morallagstiftning leder till mänskligt lidande, stora kostnader och frekventa tragedier. Jag har tidigare skrivit/pratat om det här, här och här. Så även när det kommer till abortlagstiftning. Morallagstiftning blir dock så mycket värre om mupparna bakom det hela inte lämnar ventiler och sätt att gå runt det hela. Vad värre är så visar det att våra politiker, i det här fallet Centerkvinnorna, tycker att det är ok att lagstifta om hur människor ska bete sig i andra länder. Om Irland gjorde en lag enligt Centerkvinnornas idéer om att morallagstifta internationellt, och att en Irländsk kvinna som vill göra abort och kommer hit därmed förväntas bli gripen av polis, tillbaka skickad till Irland och där straffad, hur skulle du känna inför det? Det är nämligen det du öppnar dörren för om du frångår kraven på dubbel straffbarhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s