Så legaliserar vi cannabis

Under valrörelsen håller de större borgliga partierna tyst om cannabis. Detta trots ett uppmärksammat rättsfall, det faktum att New York Times gått ut och vill avkriminalisera marijuana och en oerhört framgångsrik legalisering i Colorado. Jag har hört från lite olika håll att politiker i de större partierna fått order om att hålla tyst och rätta in sig i leden när det kommer till cannabis under valrörelsen. De flesta politiker vill helt enkelt inte vara kontroversiella under valrörelsen. Varken vänsterpartierna eller alliansen kommer att legalisera eller avkriminalisera de närmaste fyra åren.

För att få igenom en legalisering i Sverige behövs en uthållig, långsiktig och framförallt ganska omfattande opinionsbildningsinsatts. Inte förrän våra riksdagspolitiker inser att risken att framstå som ”flummig” eller ”knarkig” övervägs av det faktum att väldigt många människor tycker att en legalisering är viktig kommer det att bli fart på dem. Redan drivs legaliseringsfrågan av organisationer som Avkriminalisera Cannabis och Cannalisörerna och jag kan stolt säga att även mitt eget parti, Klassiskt liberala partiet, dragit ett strå eller tre till stacken för att uppmärksamma frågan det senaste året. Jag själv skrev en debattartikel på SVT-Opinion som jag är rätt stolt över. En och annan politiker ur de större partierna går ut och stödjer avkriminalisering ibland också, men ingen vill riktigt driva frågan. Detta trots att det finns få frågor där vetenskapen, empirin och all form av rimlig moral och humanism är så tydligt på en och samma sida.

Innan cannabisfrågan blir rumsren måste vi börja arbeta för en attitydförändring. Det är inte acceptabelt att cannabisbrukare på ett nedsättande sätt beskrivs som ”knarkare” eller ”pundare”. Att röka på är inte på något sätt mer skamligt än att ta ett glas vin en fredagskväll eller knäcka ett par bärs till en fotbollsmatch på TV:n. Den person som någon gång blivit skapligt full och gjort något dumt, vilket i ärlighetens namn nog är de flesta av oss, har ingen som helst möjlighet att se ned på cannabisbrukare utan att vara en hycklare.

Vi har redan argumenten, vetenskapen och moralen på vår sida. Den allmänna opinionen går åt rätt håll. För att få till en legalisering behöver vi bara få med oss politikerna. Dessa är i och för sig ofta både inskränkta och svåra att övertyga med cannabisförespråkarnas vanliga vapen i form av fakta och logik, men om de ställs inför risken att bli av med sina jobb och riskera att behöva försörja sig själva på ärlig väg brukar de anpassa sig ganska fort. Varje människa vi övertygar för oss närmare målet.

Vi har rätt, vi är många och vi skadar aldrig någon annan. Att fortsätta stå för en föråldrad förbudspolitik kostar redan massor av pengar och mänskligt lidande, och kommer inom kort även att kosta politikerna röster. Då kommer vi att vinna, och även om det kanske tar lite tid har jag svårt att se hur ett gäng inskränkta politiker med föråldrade värderingar ska stå emot oss.

Print

Annonser

3 thoughts on “Så legaliserar vi cannabis

 1. Egentligen är det väl två förslag som är hyfsat realistiska att få genomförda (oavsett vad man tycker om dem i sak) närmaste 20 åren i Sverige.

  1. Att legalisera bruk, innehav och försäljning av s.k. lätt narkotika som hasch..

  2. Att avkriminalisera bruk av all narkotika.

  De här två debatterna har en koppling men bör inte blandas ihop. Det hedrar Vänsterpartiet, ett parti som jag annars ogillar som liberal, att de som ensamt parti tagit ställning för punkt 2. Men de är dock helt emot punkt 1.

 2. Det är helt fantastiska saker som händer i cannabisfrågan nuförtiden, och det händer spontant över hela jordklotet. Genombrottet är nära nu, och jag trodde inte att jag skulle få uppleva det inom min livstid.
  Det handlar inte bara om cannabis vara eller inte vara, ty det handlar för många om UPPRÄTTELSE som den drivande kraften.
  Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s