Virtanen <3 Åkesson?

Nu tänker jag vara lite irriterad igen. Hur många extra sympatisörer tror vi att SD får av den här typen av dumheter? Jag är personligen inte särskilt förtjust i SD, tvärtom faktiskt. Utöver detta är jag lite avundsjuk på hur mycket gratis uppmärksamhet SD får över att lyckas reta mer eller mindre intelligenta kulturpersonligheter. Att SD oftast är sidan som framstår som den mindre barnsliga parten i de här sammanhangen, trots att vi pratar om ett parti som gjort sig känt för järnrör och vars ungdomsförbund producerat den obehagligaste reklamfilmen i mannaminne, är inte bara tragiskt utan faktiskt rent av skamligt.

Jag tror att alla, oavsett politisk uppfattning, är överens om att det inte är särskilt konstigt om Åkesson blivit utbränd. Oavsett vad vi tycker om honom så finns det antagligen ingen som kan argumentera trovärdigt emot att han faktiskt har ett väldigt utsatt jobb och att han med all sannolikhet jobbar väldigt hårt. Han är också, möjligen, Sveriges mest hatade person. Det finns alltså inga som helst möjligheter till att genom ett angrepp få hans anhängare att tycka mindre om honom. Som angrepp på SD och Åkesson är den här typen av angrepp med största sannolikhet alltså totalt verkningslösa för att inte säga kontraproduktiva. Partiledarna har fattat det här och är mycket mer sansade. Vilken svagbegåvad kulturpersonlighet som helst kunna räkna ut detta, vilket ställer en del intressanta frågor. Den mest uppenbara är då, varför bestämmer sig dessa människor för att genom barnsliga angrepp utan någon som helst möjlighet till framgång hjälpa Åkesson och SD att växa? Som jag ser det så finns det ett par möjliga förklaring:

1. De är SD-sympatisörer (i hemlighet).

2. De är mer svagbegåvade än jag kan föreställa mig.

3. De har andra, mer egoistiska, motiv.

Av naturliga skäl så tror jag varken att Özz Nujen eller herr Virtanen är hemliga SD-sympatisörer. Jag tror inte heller att de är dumma i huvudet, Nujen är komiker och ganska kvicktänkt och Virtanen verkar ganska duktig på att få uppmärksamhet när han behöver det. Då återstår alltså alternativ tre, att de har andra motiv än att skada SD. Givet detta, skulle jag vilja att alla tar en titt på den här trailern för 1997 års mästerverk Wag the Dog:

Det är, helt enkelt, inte alltid nödvändigt att få något gjort om man får det att se ut som att man får något gjort. Om det är en viktig del av din image att vara anti-SD och din image är viktig för ditt jobb så blir det antagligen lätt så att du är mer benägen att befästa din image som anti-SD än att faktiskt motverka SD:s framgång, särskilt när de två målen inte alltid är helt kompatibla. Kritik som skadar SD måste vara genomtänkt, väl underbyggd och pedagogiskt välformulerad. Detta kräver dock massor av jobb, varför det ibland antagligen är lättare att sänka sig till dagisnivå och hoppas att det räcker. Det finns många människor som har mycket att tjäna på att SD finns i media, redo att bli offer för mer eller mindre barnsliga attacker. Dels människor som gör en karriär på att vara anti-SD, men också partiet SD. De mer, ska vi säga intellektuellt inte så utmanande, kritikerna av SD behöver ofta SD för att ha något att skriva om, för att få träffar på sina respektive siter och för att kunna få uppmärksamhet. SD å sin sida behöver även dessa kritiker för att kunna peka på något när de säger att medierna avskyr dem och att de faktiskt är ”underdogs” (och alla älskar en underdog…).

För eller senare kommer en punkt där en del ledarskribenter, kulturpersonligheter och andra måste välja mellan att ge upp en del klicks eller att sluta med att indirekt hjälpa SD. Tyvärr gissar jag att deras plånböcker är en starkare drivkraft än deras ryggrader orkar stå emot.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s