Varför röstar homosexuella i Frankrike på högerpopulister?

Jag blev nyligen tipsad om en artikel där det framgår att de franska högerpopulisterna Front National med Marine Le Pen i spetsen har ett oproportionerligt stort stöd bland homosexuella.

”A survey by the polling firm Ifop indicates a dramatic increase in support for the FN among homosexual and bisexual voters since the French presidential elections of April 2012. It showed, for instance, that in Paris 26 per cent of homosexuals supported Le Pen, compared with 16 per cent of hetero-sexuals.”

Förklaringen som framförs i artikeln är en kombination av att FN har gjort ett medvetet försök att bli mer socialt accepterade genom att rensa bort mer aggressiv retorik tillsammans med det faktum att ett antal hatbrott mot homosexuella utförts av människor med arabisk bakgrund vilket skyllts på muslimer. Marine Le Pen far, den tidigare partiledaren för FN hade en lång historia av grovt homo-fientliga uttalanden medan den nuvarande partiledaren har så pass många homosexuella medarbetare att en del mindre nogräknade partimedlemmar klagat över att partiet helt enkelt tagits över av bögar.

 

Högerpartier och HBTQ i Sverige och England

Jag hittar inte riktigt några motsvarande undersökningar av samma storlek i andra länder. Klart är att brittiska UKIP, trots att de nog får anses mindre extrema än FN, inte alls har någon framgång hos HBTQ-personer som röstar. Detta beror antagligen på att de säger så mycket dumheter om homosexuella, mina ”favoriter” när det kommer till den typen av idioti är nog följande:

I Sverige vet jag inte riktigt hur situationen ser ut, men det finns åtminstone tillräckligt många homosexuella SD:are för att QX kände sig nödgade att skriva en artikel om det 2009. Den journalistiska kvalitén på artikeln kan möjligen ifrågasättas, men det framkommer i vart fall följande:

”Hbt-anhängare till partiet menar i stort sett uteslutande att det är deras avståndstagande från muslimer som gör att de tänker rösta på SD.”

Trenden när det kommer till homosexuella som röstar på ”högerpopulistiska” partier är alltså ett avståndstagande eller åtminstone en oro för islam i olika former. Detta är också den tes som SD framförde 2010 i en debattartikel om sexuella minoriteter och SD.

I QX-artikeln jag länkade till ovan hävdar en Sören Juvas från RFSL att ”hbt-folk som engagerar sig i ett parti som anser att de själva skall ha en sämre behandling än andra i samhället, saknar såväl ryggrad som självrespekt.

Vad föranleder rädslan för islam?

Givet att inte en fjärdedel av Frankrikes HBT-are saknar ryggrad och självrespekt (en tes som nog endast en person med grova fördomar om homosexuella eller möjligen väldigt låga tankar om mänskligheten skulle föra fram) har Juvas fel i resonemanget.

Tesen att homo- och bisexuella kan rösta på högerpopulister på grund av oro över islamisering framstår i ljuset av ovanstående som skapligt sannolik. Detta går också ihop med ett inlägg från den gode Gudmundson jag läste nu på förmiddagen. Det inleds som följer:

”På lördag framträder den brittiskpalestinske predikanten Haitham al-Haddad i Märsta. Arrangörer är Märstas Unga Muslimer och Islamguiden.com. Haitham al-Haddad har betecknats som hatpredikant av flera organisationer i Storbritannien, med anledning av hans uttalanden om homosexuella och judar, hans motstånd mot demokrati, hans försvar för självmordsbombningar, åsikten att Usama Bin Ladin har blivit martyr, hans legitimering av könsstympning och hans förespråkande för införandet av Sharia-lagar med stening av otrogna och dödsstraff för avfällingar på straffskalan – bland annat.”

Det länkas även till artikeln ”Standing up against Homosexuality and LGBTs” som föreläsaren ifråga skrev för några år sedan. Här är några ”höjdpunkter”:

”Some absurdly argue that homosexual inclinations are inherited through one’s genetics. However ridiculous such a claim may be, even if accepted for the argument’s sake, it still does not justify the criminal act. Many scientists have argued a genetic basis for a disposition to commit crimes such as burglary, theft, and sexual abuse, yet the law rightly condemns and punishes these acts.”

”We also appreciate the brave stance of the Nobel peace prize winner and president of Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, in defending a law that criminalises homosexual acts and determinedly standing for higher moral standards.”

”It is one thing to give equal rights to different communities so as to reflect our diverse and multicultural society, and quite another to afford a criminal act (according to the fundamentals of all faiths) the same legitimacy as an extremely natural and godly method of seeking union with a member of the opposite sex.”

Min tes

Jag tror att hat föder hat och rädsla. Så länge traditionella partier inte tydligt tar avstånd från muslimsk extremism på samma sätt som annan extremism så kommer de människor som utsätts för sådan att pushas emot andra partier som faktiskt står upp emot hatet i just den frågan. FN är med största sannolikhet inte det parti som bäst försvarar homosexuellas rättigheter, men eftersom de varit tydliga med att ta avstånd ifrån våldet mot homosexuella får de ändå pluspoäng.

Vidare tror jag också att den absoluta och överväldigande majoriteten av muslimer, precis som alla andra, är anständiga människor som inte ägnar sig åt hat och våld. Det är dock viktigt att vi tar avstånd från minoriteten som ägnar sig åt sådant, oavsett om han är muslim, homosexuell, CIS-man eller Sverigedemokrat. En vis man sa en gång; ”En skitstövel är en skitstövel oavsett hudfärg”. Det är när man glömmer detta och börjar med positiv särbehandling genom att förlåta skitstövelbeteende från någon utifrån dennes grupptillhörighet som de utsatta tappar förtroende för systemet och söker sig till alternativ, även om alternativen inte är särskilt bra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s